back to top

Jak se chránit před podvodnými e-maily v době digitálního věku

Date:

V dnešním světě, kdy jsme neustále připojeni k internetu, se setkáváme s různými hrozbami. Jednou z nejčastějších jsou phishingové útoky, tedy podvodné pokusy získat naše osobní údaje prostřednictvím e-mailů. Tyto zprávy často obsahují lákavé nabídky, jako je zdědění velké sumy peněz, výhra v zahraničí nebo možnost snadného zbohatnutí.

Co je phishing a jak funguje?

Phishing je forma sociálního inženýrství, při které útočníci zneužívají naši důvěry a zvědavosti. Vytvářejí podvrhnuté e-maily, které vypadají jako by byly od důvěryhodných zdrojů, jako jsou banky, e-shopy nebo sociální sítě. Tyto zprávy nás vyzývají k kliknutí na odkaz nebo ke stažení přílohy, což může vést k infikování našeho zařízení malwarem nebo k odcizení našich osobních údajů.

Jak se chránit před phishingovými útoky?

  • Buďte obezřetní: Nevěřte slepě žádnému e-mailu, i když vypadá důvěryhodně. Zkontrolujte si pečlivě adresu odesílatele a odkaz, na který vás e-mail odkazuje.
  • Nepřikládejte důležitost naléhavosti: Phishingové útoky často vytvářejí pocit naléhavosti, abychom jednali impulzivně. Nepodléhejte tomuto tlaku a věnujte si čas na rozmyšlení.
  • Nepředávejte své osobní údaje: Nikdy neodpovídejte na e-maily, které vás žádají o vaše přihlašovací údaje, čísla kreditních karet nebo jiné citlivé informace.
  • **Používejte antispamové programy: Tyto programy dokáží filtrovat nežádoucí poštu a zabránit tomu, aby se phishingové e-maily dostaly do vaší schránky.
  • Pravidelně aktualizujte svůj software: Udržujte svůj operační systém a antivirové programy aktuální.
  • Vzdělávejte se: Informujte se o nejnovějších phishingových technikách a buďte připraveni je rozpoznat.

Co je to spam?

Spam je obecný pojem pro nežádoucí elektronickou poštu, která se šíří hromadně. Kromě phishingových e-mailů může spam obsahovat také reklamy, nabídky různých služeb nebo škodlivé odkazy.

Jak se vypořádat se spamem?

  • Odhlaste se z odběru: Pokud dostáváte spam od konkrétního odesílatele, odhlaste se z odběru.
  • Neodpovídejte na spam: Odpovězením na spamové e-maily pouze potvrdíte, že je vaše e-mailová adresa aktivní, a můžete tak přilákat ještě více spamu.
  • Zablokujte odesílatele: Pokud vám nějaký odesílatel neustále posílá spam, zablokujte jeho e-mailovou adresu.

Kybernetická bezpečnost

Kybernetická bezpečnost je v dnešní době nezbytná. Chraňte se před phishingovými útoky a spamem tím, že budete obezřetní, používat antispamové programy (Spamblock) a pravidelně aktualizovat svůj software. Pamatujte, že nejlepší obrana proti kybernetickým útokům je informovanost.

Další tipy:

  • Používejte silná a unikátní hesla: Pro každý účet používejte jiné, silné heslo, které kombinuje velká a malá písmena, čísla a speciální znaky.
  • Povolte dvoufaktorové ověřování: Tato funkce přidává další vrstvu zabezpečení vašemu účtu.
  • Buďte opatrní na veřejných Wi-Fi sítích: Vyhněte se provádění citlivých operací, jako je online bankovnictví, na veřejných Wi-Fi sítích.
- Reklama -PR články

Nové příběhy

Další články autora
NOVA INSPIRACE

Cyklistické oblečení si zaslouží dospělí i děti. Máte vše, co potřebujete?

Je skvělé, kolik z nás se aktivně věnuje cyklistice. Už...

Hledáte poctivé turistické boty, které vám vydrží řadu let? Známe řešení!

Jste milovník turistiky a nachodíte ročně stovky a stovky...

Jak vybrat perfektní koženou kabelku pro každodenní nošení?

Hledáte stylovou a praktickou koženou kabelku, která se stane...

Když voda přestane téct: Jak vám pomohou profesionální instalatéři, topenáři a plynaři v Praze a okolí

Potíže s vodou, topením nebo plynem dokážou každému rychle...